Vapaaehtoiset

 

Toimiessasi vapaaehtoisena voit tuoda iloa, tukea ja toivoa potilaille ja heidän läheisilleen. Vapaaehtoiset voivat toimia esimerkiksi juttukaverina, vertaistukijoina tai aula-avustajina sairaalassa. Lämpimästi tervetuloa mukavaan joukkoomme!

 

OLKA-valmennukseemme on jatkuva ilmoittautuminen auki. Kysy lisää ja ilmoittaudu mukaan OLKAn työntekijälle. janita.haggman@kostiry.fi/040 569 5033

 

Vapaaehtoisena OLKAssa (youtube.com)

 

 

Vapaaehtoisen polku

 

  • Yhteydenotto ja hakemus vapaaehtoiseksi
  • Ilona-valmennus sairaalavapaaehtoisille – Kaikki OLKAn vapaaehtoiset saavat valmennuksen sairaalavapaaehtoistoimintaan. Valmennuksessa tutustutaan hyvinvointialueeseen ja OLKA-toimintaan, käydään läpi sairaalahygieniaohjeet vapaaehtoisille, pohditaan vapaaehtoisen oikeuksia ja velvollisuuksia sairaalassa sekä harjoitellaan kohtaamista.
  • Toivo-valmennus vertaistukijoille – OLKA järjestää vertaistukivalmennusta muutaman kerran vuodessa.
  • Haastattelu ja sopimus – OLKAn työntekijät haastattelevat vapaaehtoiset. Mietimme yhdessä vapaaehtoisen kanssa sopiva tehtävä sairaalassa. Haastattelun yhteydessä voidaan allekirjoittaa vapaaehtoistoiminnan sopimus, joka sisältää muun muassa sitoumuksen vaitioloon.
  • Rikosrekisteriote – Lasten parissa toimivilta vapaaehtoisilta tarkistetaan rikosrekisteriote. OLKA hakee otetta vapaaehtoisen kirjallisella suostumuksella. Rikosrekisteriote on vapaaehtoiselle maksuton.
  • Perehdytys tehtävään – Vapaaehtoinen saa tehtäväkohtaisen perehdytyksen. Kokenut vapaaehtoinen tai OLKAn työntekijät toimivat alussa uuden vapaaehtoisen mentorina.
  • Toiminta – Vapaaehtoinen osallistuu toimintaan ja sopii vapaaehtoisvuorot etukäteen.
  • Tuki, virkistys ja lisävalmennus – Vapaaehtoisilla on mahdollisuus osallistua työnohjaukseen, virkistykseen ja lisävalmennuksiin.
  • Tauolle jääminen, lopettaminen tai tehtävän vaihtaminen – Vapaaehtoisella on oikeus jäädä tauolle tai lopettaa vapaaehtoistoiminta. Vapaaehtoinen voi myös vaihtaa tehtävää. Asiasta sovitaan OLKA-koordinaattorin kanssa.

 

On tärkeää, että sairaalavapaaehtoisen oma elämäntilanne on tasapainossa. Edellytämme vapaaehtoiselta vähintään 18 vuoden ikää. Vapaaehtoiselle tulee olla tuhkarokko- ja vesirokkorokotukset otettuna tai taudit sairastettuna. Lisäksi sairaalassa toimivalta vapaaehtoiselta edellytetään influenssarokotteen ottamista vuosittain.