Millan harjoittelu

Hellurei kaikille!

Voisin ihan alkuun esitellä itseni ja kertoa hieman kuka täällä kirjoittelee.

Olen Milla Huhtala, asun Kokkolassa ja opiskelen ensimmäistä vuotta sosionomiksi Centrian Ammattikorkeakoulussa Kokkolan kampuksella. Ensimmäisen vuoden opintoni alkavat olla loppusuoralla ja tämän lukukauden viimeisteleekin viiden viikon pituinen harjoitteluni Silta Yhteisöklubilla.

Sosionomin työn voisi mielestäni kiteyttää hyvin yhteen lauseeseen se on ”ihmisenä ihmiselle olemista”. Työ perustuu ihmisen aidolle kohtaamiselle, ja tätä olen päässyt hyvin harjoittelussani näkemään ja kokemaan. Harjoitteluun tullessani järjestötoiminta oli minulle lähes kokonaan vieras kenttä. Nyt kuitenkin päivien sekä viikkojen kuluessa asiat alkavat hahmottua. On ollut hienoa huomata kuinka myös järjestöt pystyvät tarjoamaan palveluita laajasti eri kohderyhmille, tehden yhteistyötä myös julkisen sektorin kanssa.

Silta Yhteisöklubi on matalan kynnyksen kohtaamispaikka sekä toimii nimensä mukaisesti ”siltana” toimien tiedon välittäjänä monen eri toimijan välillä, sekä tuo ihmisiä ja muita järjestöjä hyvin yhteen. On ollut hieno huomata, kuinka ihmislähtöistä työtä järjestötoiminta on. Kaiken suunnittelun, palavereiden ja muun työn keskellä, aina löytyy aikaa kohdata. Tämä on mielestäni ollut yksi tärkeimpiä asioita, mitä olen harjoittelun varrella oppinut. Kohtaamiselle täytyy aina tässä työssä olla aikaa, se on kaiken perusta.

Olen päässyt näkemään laajasti myös vapaaehtoisten toimimista järjestöissä esimerkiksi OLKA-toiminnan kautta. Vapaaehtoisten sekä vertaistukijoiden rooli näyttäytyy erittäin isossa osassa järjestötoiminnassa. Hienoa huomata, että myös täältä Kokkolan alueelta löytyy mahtava joukko vapaaehtoisia ja vielä aktiivisia sellaisia!

OLKA-toiminnan ajatus on mielestäni hieno. Työ mitä OLKA-toiminta tekee, on hyvin arvokasta ja merkityksellistä. Vertaistuen merkitys ja tiedottaminen eri yhdistyksien toiminnasta sekä tukimuodoista on tärkeää. Olen myös saanut nähdä, että OLKA-toiminta on hyvin monipuolista. Tarjontaa on aulaopastuksesta juttukaverina olemiseen ja vertaistuen antamisesta teemapäivien pitämiseen.

Harjoittelun aikana olen myös itse saanut mielenkiintoisia ja monipuolisia työtehtäviä. Olen päässyt kuuntelemaan kokouksia ja webinaareja, toimimaan OLKA-pisteellä, osallistumaan Silta Yhteisöklubilla järjestettäviin asiakaskohtaamisiin kuten kansainväliseen klubiin sekä seniorikahveille, tekemään somejulkaisuja sekä osallistumaan tapahtumiin. Tämä viiden viikon harjoitteluni on nimeltään ”asiakastyön harjoittelu” joten asiakaskohtaamiset ovat olleet harjoittelun yksi tärkeimpiä asioita.

Toivon, että järjestötoiminta sekä niiden tarjoamat palvelut tulisivat yhä enemmän ihmisten tietoisuuteen. Kolmannella sektorilla riittää paljon annettavaa!

Vapaaehtoistoiminnan pop up -päivä järjestettiin 20.4 ja sain mahdollisuuden kierrellä eri yhdistysten luona, jossa sain kuulla kunkin yhdistyksen toiminnasta sekä vapaaehtoistoiminnasta. Päivä oli mielenkiintoinen ja sain oppia paljon uutta. Vaikka jokaisen yhdistyksen toiminta on erilaista ja jokaisella on oma kohderyhmä, niin ydinajatuksena kaikilla nousevat kuitenkin esiin ihmisten kohtaaminen, läsnä olemisen taito sekä vertaistuki.

Työharjoitteluni on ollut näin opiskelijan näkökulmasta hyvin antoisa ja monipuolinen. Tästä on ehdottomasti hyvä jatkaa eteenpäin ja paljon oppeja tarttui mukaan jatkoa ajatellen. Parasta harjoittelun aikana on ollut tietysti loistavat työkaverit sekä mahdollisuus oppia niin paljon uutta. Järjestötoiminta on hauskaa sekä monipuolista ja huomasin myös, kuinka luovuudellakin on tässä työssä paikkansa. Luovuutta pääsee hyödyntämään hyvin esimerkiksi tapahtumia suunniteltaessa sekä ideoitaessa.

Kiitos mieleenpainuvasta harjoittelusta!

Hyvää kesää!

Terveisin

Milla Huhtala, sosionomi opiskelija

Scroll to Top
Vieritä ylös